Step by step

Hier let je op als je een vakantiehuis koopt

Wanneer je maar wilt even helemaal ontspannen in een andere omgeving dan thuis: met een vakantiehuisje is het mogelijk. Maar, een tweede huis kan natuurlijk ook een goede investering zijn. Is het hebben van een tweede stekje jouw grote wens? Dan is het nu tijd om je dromen in vervulling te laten gaan. Wij leggen je stap voor stap uit wat allemaal handig is om te weten voordat je deze (grote) investering aangaat.

1. Denk na hoe je je vakantiehuis gaat financieren

Ben je van plan om een vakantiehuisje te kopen? Als je de kosten hiervoor niet in één keer kan voldoen, kan je kiezen om de hypotheek van je eerste huis te verhogen of om een nieuwe hypotheek af te sluiten.

Je huidige hypotheek verhogen
Heb je je eerste huis in een gunstige tijd gekocht? Grote kans dat je dan nu flinke overwaarde hierop hebt. En dat is voordelig! Dit kan je namelijk gebruiken om de hypotheek op je eerste woning te verhogen, waardoor er geld vrijkomt dat je in je nieuwe vakantiehuisje kan stoppen.

Wel is het natuurlijk belangrijk dat je de extra maandlasten van je verhoogde hypotheek kan dragen. Benieuwd hoeveel je op dit moment maximaal kan lenen? Je hypotheek berekenen is dan een verstandige eerste stap.

Een nieuwe hypotheek afsluiten
Een hypotheek voor een tweede woning krijg je niet zomaar, hiervoor moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo is het noodzakelijk om een flink spaarcentje op zak te hebben: je mag namelijk maar 60 tot 80 procent van je tweede woning financieren met een hypotheek. Ook kan je de rest aanvullen met bijvoorbeeld een schenking van je ouders of een erfenis. Verdere voorwaarden zijn:

  • Je mag niet permanent in je vakantiehuisje wonen.
  • De woning moet op een vaste fundering staan en moet gemaakt zijn van steen of beton. Ook worden er bepaalde bouwkundige eisen gesteld.
  • Je vakantiehuisje mag niet verplaatsbaar zijn.
  • De looptijd van de hypotheek mag maximaal vijfentwintig jaar lopen. Vijf jaar korter dus dan de hypotheek op je eerste woning.
  • In sommige gevallen worden je bepaalde beperkingen opgelegd. Zo mag je niet altijd je tweede woning verhuren.

2. Je belastingaangifte wordt een stuk ingewikkelder

Ben jij niet zo een ster in belastingaangifte? Dan is het slim om hier hulp bij te vragen als je een vakantiehuisje hebt gekocht. Je moet namelijk op veel extra dingen letten. Zo moet je belasting betalen over je tweede woning, omdat het wordt gezien als vermogen. Maar, je krijgt geen hypotheekaftrek over je tweede huis, ook niet als je de woning hebt gefinancierd door je huidige hypotheek te verhogen.

3. Er bestaat speciale hypotheek voor het verhuren van je vakantiehuis

Zie jij je vakantiehuis puur als investering? Dat is niet zo gek, aangezien je spaargeld op de bank weinig spaarrente oplevert. Wil je zo veel mogelijk rendement uit je tweede huis halen? Dan is het slim om hem te verhuren. In dit geval kan je een speciale hypotheek afsluiten: de verhuur of vastgoed hypotheek. Verhuur je je woning? Verhuurinkomsten worden in dit geval niet belast. Op deze pagina van de KVK meer wat komt er kijken bij de verhuur van je tweede huis.

4. Vakantiehuis in het buitenland? Dit is een stuk ingewikkelder

Wil je verzekerd zijn van zon tijdens je vakantie? Een vakantiehuisje in het buitenland kan dan aantrekkelijk zijn. Wel is het kopen hiervan vaak een stuk lastiger dan wanneer je er een in Nederland koopt. Sommige Nederlandse banken verstrekken hiervoor namelijk geen hypotheek.

Vaak heb je meer kans op een hypotheek wanneer je deze aanvraagt in het desbetreffende land. Het is verstandig om je goed inlezen over de voorwaarden, en je te laten adviseren over de regels en eventuele extra kosten. Succes met het kopen van je vakantiehuis!