Must watch

Muzikaal college vanuit Het Concertgebouw

Ben jij op zoek naar een unieke avondbesteding en wil je eens iets anders dan je dagelijkse serie-avonden? Dan is het muzikaal college ‘Muziek en het brein’ misschien iets voor jou! Het Concertgebouw presenteert samen met BNNVARA een muzikaal college over muziek en het brein in tijden van corona. Collega-professoren Erik Scherder en Dick Swaab vestigen hier de aandacht op de positieve rol van muziek op het brein, in het bijzonder in stressvolle periodes zoals tijdens een lockdown.

Erik Scherder presenteerde al eerder verschillende populaire colleges over muziek en het brein in Het Concertgebouw. Samen met Dick Swaab plaatst hij de ontwikkeling van het brein en de invloed van muziek daarop in de actualiteit. In het college word je meegenomen langs de ontwikkeling van het brein. Een ontwikkeling die nu anders loopt dan normaal, door alle coronamaatregelen. Wat is de rol van muziek in die ontwikkeling? Die rol kán ontzettend groot zijn! Vanaf de laatste drie maanden in de baarmoeder speelt muziek voor de ontwikkeling van het brein al een rol.

Dick Swaab verbindt de persoonlijke geschiedenis van beroemde componisten aan de actualiteit. De langdurige lockdown veroorzaakt bij veel mensen stress, en bij sommigen zelfs depressie. Hierbij wordt uitgelegd hoe de muziek van componisten Schumann en Tsjaikovski je daar doorheen kan helpen. Het verhaal van Schumann wordt geïllustreerd door een optreden van sterpianiste Nino Gvetadze. Zij speelt de Kreisleriana van Schumann.

Het Concertgebouw heeft dankzij het Cultuurmakersfonds van de NPO een prachtige muzikale omlijsting van het college kunnen samenstellen die wordt verzorgd door de pianist Cor Bakker, bassiste en zangeres Jala Heywood, pianiste Nino Gvetazde, cellist Alexander Warenberg en zangeres Marlies Claasen. Pianist Cor Bakker luistert als side-kick de lezing op met muzikale illustraties. Jala Heywood, winnaar van het Koninklijk Concertgebouw Concours, toont het heilzame effect van musiceren op jonge leeftijd. De rustgevende werking van de geliefde muziek van Bach op het brein wordt geïllustreerd door cellist Alexander Warenberg. Hij speelt de Allemande uit de Eerste cellosuite. Marlies Claasen en Tom Klein illustreren tot besluit met Gabriella’s Song het heilzame effect van zingen op het brein.

Het muzikale college is vanavond om 20.30 uur te zien bij BNNVARA op NPO 2 Extra, de website en de socialmediakanalen van Het Concertgebouw