Met deze tips kom je veilig en snel de winter door

Rij veilig de winter door op je elektrische scooter

In de zomermaanden scheuren ze geruisloos door de straten. In de winter laten veel mensen de elektrische scooter juist vaker staan: brrr, koude handen. Ben jij wel een winterrijder? Let dan goed op, want in deze periode van het jaar is het extra belangrijk om voor je e-scooter én je eigen verkeersveiligheid te zorgen. Met de volgende tips van NIU komen jij en je scooter veilig de winter door. 

De winter is het seizoen om te vertragen. Dat geldt in zekere zin ook voor jouw elektrische scooter, die doet het, net als jij, wat rustiger aan. Batterijen kunnen bij lagere temperaturen namelijk íets minder goed functioneren. Het is goed om hier rekening mee te houden, vooral als je grote afstanden moet rijden. Mocht je langer dan een week je scooter niet gebruiken, zorg er dan voor dat je de batterij op een warmere plek (zo tussen de 10C° en 20C°) stalt. Op die manier behoud je scooter een wat grotere range!   

Zet je e-scooter er warmpjes bij deze winter

Als je je elektrische scooter in de winter enkele weken of zelfs maanden niet gebruikt, is de juiste parkeerlocatie van groot belang, want buiten tasten kou, direct zonlicht en regen je scooter aan. Kies voor een droge ruimte met een vlakke ondergrond zoals een garage of tuinhuisje. Geen plek binnen? Geen paniek! Je kunt je scooter ook buiten stallen en gebruik maken van een waterafstotend zeildoek a.k.a. een scooterpyjama. Let op, hieronder kan zich condens verzamelen, dus haal de scooterpyjama af en toe van de scooter af om alles droog te maken. Als je een scooter met verwijderbare batterijen hebt, zoals de NIU MQi GT, is het verstandig om deze gedurende de stallingsperiode te verwijderen en op een warme plaats te bewaren.

Winterbanden, yes please

Als het kouder wordt is het een goed idee om voor een bandenwissel te gaan. Voor auto’s is dit vrij standaard, maar wist je dat dit voor scooters ook aan te raden is om beter en veiliger te kunnen rijden? Winterbanden zorgen bij lage temperaturen, sneeuw of gladheid namelijk voor meer grip, en je kunt er veel beter mee remmen dan met zomerbanden. Bovendien zorgen de speciale groeven ervoor dat je minder kans hebt op aquaplaning. Stap je op een deelscooter, check dan ook altijd even de banden. Je herkent winterbanden aan een dieper profiel en zachter rubber dan zomerbanden.

Aandachtstrekker

Op de scooter ben je lang niet altijd even goed zichtbaar, zeker niet in de donkere wintermaanden. Zorg dus altijd voor goed werkende verlichting op jouw scooter en doe een check vóór je op pad gaat. Werkt alles naar behoren, dan ben je in principe ready to go. Maar in de winter kun je ook nog een stapje verder gaan om op te vallen. Gooi de all black outfit de deur uit, en ga juist voor iets dat de aandacht trekt. Een flashy jas, kleurrijke helm, of handschoenen zorgen ervoor dat niemand jou over het hoofd ziet onderweg. Dat is pas een fashion statement. En het houdt je ook nog eens lekker warm.

Better safe than sorry: plan een oefenrondje

Ijs of (natte) bladeren op het wegdek en slecht zicht door sneeuw regen: in de winter hebben we nogal eens te maken met uitdagende rijomstandigheden. Rijd in het winterseizoen daarom voorzichtig en langzamer dan normaal, en plan als het erg nat is of sneeuwt wat extra tijd in voor een ‘testritje’. Een paar oefenrondjes in een zijstraat of in de tuin, voordat je écht de weg op moet, kunnen al enorm helpen. Ligt er echt een gigantisch pak sneeuw of een flinke laag ijs? Om glijpartijen te voorkomen is het aan te raden om je scooter dan te laten staan.