THE FIRST WATCH WORN ON THE MOON

Een moment dat de geschiedenis (en de grenzen van mogelijkheden) voor altijd veranderde? Dat was het moment dat Neil Armstrong als eerste mens een voet op de maan zette, op 21 juli 1969. Zijn trouwe metgezel? De Omega Speedmaster. Precies vijftig jaar later viert Omega deze gouden verjaardag met een gloednieuwe versie – een schitterend eerbetoon aan de astronauten en de erfenis van die Apollo 11-missie.

Vijftig jaar geleden was het de Speedmaster die meeging naar de maan tijdens de geslaagde Apollo 11-missie.Je zou misschien niet in eerste instantie vermoeden dat een horloge een belangrijke must is in de ruimte. Maar niets is minder waar. Astronauten en piloten lezen informatie graag van uiterst betrouwbare apparaten en instrumenten. En dat is de Speedmaster, zo bleek. Dankzij zijn robuuste, betrouwbare en toegankelijke design werd de Speedmaster in die tijd al snel de ‘keus van piloten’ genoemd en was hij geliefd bij leden van de Amerikaanse luchtmacht. Veel van die vliegers werden in 1963 astronauten in het Mercury-programma, de eerste bemande ruimtevaartmissie van de NASA. Een van de astronauten is Walter Schirra en hij nam in 1959 zijn eigen Speedmaster CK2998 mee op de missie van de Mercury-Atlas 8. Hij vloog zesmaal rond de aarde, waarmee zijn privéhorloge de eerste OMEGA werd die in de ruimte werd gedragen.Hij én het horloge keren heelhuids terug. NASA besluit – zonder dat Omega hier ook íets vanaf weet! – zware tests uit te voeren (denk aan extreme temperaturen, drukverschillen, schokken en lawaai) op diverse horloges. Wat bleek? De Speedmaster doorstond moeiteloos alle proeven. NASA besloot dat dit horloge officieel onderdeel werd van alle NASA-uitrustingen. 

Het horloge dat de drie astronauten Neil Armstrong, Buzz Aldrin en Michael Collins aan boord van Apollo 11 droegen in 1969, was de Omega Speedmaster Moonwatch uit 1965. Armstrong zette de eerste stap, gevolgd door Aldrin. Hun maanwandeling duurde slechts tweeëneenhalf uur, maar hun resultaten lieten een belangrijke voetafdruk achter op de geschiedenis van de ruimte-exploratie. Omega mag met recht trots zijn zo een belangrijke rol in deze mijlpaal te hebben gespeeld, en dat moet natuurlijk gevierd worden! 

Hoe vier je een gouden jubileum beter dan met een gouden Speedmaster? Juist. Begin dit jaar bracht Omega ‘Moonshine’, naar eenzelfde soort gouden Speedmaster uit 1969die werd gemaakt om de succesvolle maanmissie te eren (hiervan zijn er tussen1969 tot 1973 slechts 1014 stuks van geproduceerd).Net als het exemplaar van vijftig jaar geleden heeft de Speedmaster een diameter van 42 millimeter en draai je het horloge om, dan zie je het uurwerk zitten en erin gegraveerd ‘Apollo 11 – 50th anniversary’ en ‘The first watch worn on the moon’. Deze nieuwe versie kent een gelimiteerde oplage van 1014 (!) stuks en is – uiteraard – met een verkoopprijs van 32K al helemaal sold out. Daar bleef het niet bij. De limited Speedmaster Apollo 11 is er in 6969 (you know why) en is een uniek exemplaar waar – net als bij de Moonshine – het iconische ontwerp van de Omega Speedmaster bewaard is gebleven, met enkel subtiele, nieuwe toevoegingen. Zo zijn de indexen, de lunette, het logo en de wijzers gemaakt van Moonshine Gold. In de subdial zien we op negen uur Buzz Aldrin te zien, die zijn eerste stap op het maanoppervlak zet. De subdial heeft een zwarte achtergrond, maar is gemaakt van Moonshine Gold en is met een laser gegraveerd. Nog een mooi detail: op de achterkant van de kast staan de legendarische woorden van Neil Armstrong gegraveerd: ‘That’s one small step for a man. One giant leap for mankind’.

Buzz Aldrin met President & CEO of OMEGA Raynald Aeschlimann

Back-up

Het horloge diende als back-up. Als de astronauten het vermogen om met de aarde te communiceren zouden kwijtraken of als de capaciteit van hun digitale timers op het maanoppervlak zou wegvallen, dan was het enige waarop ze nog konden vertrouwen het OMEGA-horloge om hun pols. Dat moesten ze dragen in het geval er problemen waren.

Tekst Marjolein de Wit