Tips van Jord Althuizen

Jord Althuizen schiet, zoals hij het zelf zegt, als een balletje in een flipperkast van hot naar her en is het liefst met tientallen projecten tegelijk bezig. Als het met vuur en goed eten te maken heeft, kan het hem niet gek genoeg. Van zijn bedrijf Smokey Goodness heeft hij een imperium gebouwd. Catering, bbq-workshops, een eigen festival, restaurant én zijn nieuwste kookboek Bbq snack attack die sinds maart in de winkels ligt, zijn maar een deel van alle activiteiten. Waar zijn mentaliteit en drive vandaan komt en zijn beste tips lees je hier! 

01 ‘Mijn eerste tip heeft te maken met, zoals ik het noem, anticalvinisme. In Nederland is het al heel snel: “doe maar normaal dan doe je al gek genoeg”. Zelf ben ik een echte levensgenieter, ik hou van lekker eten en drinken. Maar geniet ik bij de lunch van een heerlijk biertje, dan vinden Nederlanders dat al snel apart. Terwijl dit in andere landen juist de normaalste zaak van de wereld is. Wees dus wat meer anti-calvinistisch. Dat ingetogen leven, laten we dat er alsjeblieft uitgooien. Geniet gewoon!’ 

02 ‘Als je een fout maakt, laat het dan een fout op volle snelheid zijn. Dit vertelde mijn american football coach vaak voor een wedstrijd. Als spelers moesten we er altijd vol gas voor gaan zonder bang te zijn om fouten te maken. Zijn filosofie heb ik meegenomen in mijn leven en mijn bedrijf. Nu grijp ik alle kansen aan. Natuurlijk gaat het wel eens mis, maar dan sta je weer op en ga je door. Met deze mentaliteit kom je veel verder dan wanneer je continu voorzichtig bent. Natuurlijk ben ik ook wel eens bang dat iets fout gaat, maar daar laat ik me niet door tegenhouden.’

03 ‘Durf trots te zijn. Wanneer je hard werkt en kansen grijpt zul je zien dat je mooie dingen realiseert. Ik heb meerdere jaren in Amerika gewoond en mijn vrouw is Amerikaans, waardoor ik veel van deze cultuur heb meegekregen. In Amerika is het veel normaler om oprecht trots zijn op jezelf. Terwijl je in Nederland al snel als blaaskaak of arrogant wordt gezien. Zelf heb ik deze negatieve opmerkingen ook wel eens gekregen. Maar ik zeg altijd: bescheidenheid is de slechtste vorm van marketing.’

04 ‘If you have nothing nice to say, say nothing at all, is een lijfspreuk die ik heb overgenomen van de oma van mijn vrouw. Mensen vinden zo snel ergens wat van. Het is ongelofelijk om te zien over welke kleine onderwerpen mensen uitgebreide discussies voeren, om hun gelijk te krijgen. Natuurlijk is het prima om een mening en een oordeel te hebben, maar op sommige momenten is het beter om deze lekker voor jezelf te houden. Zeker wanneer je niet weet wat de volledige context ergens van is. Be nice en zeik elkaar niet zo snel af.’

ZIE OOK: MIDDAGJE BBQ? DEZE OUTFITS TREK JE AAN!

05 ‘Durf je ambities en gekoesterde zakelijke aspiraties ook eens op de tweede plek te zetten. Ik ben inmiddels vader van twee mooie dochters en ik heb een geweldige vrouw. Met mijn gezin zijn vind ik tegenwoordig veel leuker dan bedrijven uit de grond stampen en een imperium opbouwen. Gewoon een verhaaltje lezen als ze in bed liggen vind ik goud. Toen ik net startte met Smokey Goodness dacht ik hier wel eens anders over. Mijn focus lag volledig op mijn carrière en ambitie, waardoor ik veel heb gemist van mijn gezin. Langzaamaan heb ik geleerd dat je gezin onvervangbaar is en daarmee het allerbelangrijkste in je leven.’

06 ‘Hoe meer je voor elkaar wilt krijgen, hoe belangrijker het is om af en toe stil te staan en rust te nemen. Ik heb helaas een strippenkaart op burn-outs. Gelukkig ben ik iedere keer op de rand van de afgrond teruggetrokken door mijn familie. Wel heb ik er werk van moeten maken en externe hulp ingeschakeld, zodat het nu beter met me gaat. De yogamat uitrollen lukt me dan net weer niet, maar ik heb zeker mijn eigen manieren van ontspanning gevonden. Op vakantie vind je mij met een kruidenthee bij de spa, boek ik een massage van anderhalf uur. Heerlijk!’

07 ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan! Deze Pippi Langkous-mentaliteit neem ik mee in mijn leven en met name in mijn bedrijf. Met Smokey Goodness doen we vaak dingen die we nog niet kunnen of gedaan hebben. Zo hebben we wel eens de krankzinnige vraag gekregen of we vierduizend gerechten binnen veertig minuten konden uitserveren. Ja hoor dat kan! Is dan mijn antwoord. Vervolgens hang ik op en kijk ik naar mijn team. Met militaire precisie maken we er werk van. Als het dan lukt ben je extra trots. Groei en innovaties vinden plaats buiten je comfortzone. En dat is toch het allerleukste om te doen?!’ 

ZIE OOK: DEZE BBQ BOEKEN MAKEN JOU EEN BBQ MASTER