Zin in zon, zee, strand? Check deze bestemmingen!

Diepblauwe zeeën, imposant landschap en ontelbaar veel stranden: zo omschrijf je in een notendop een vakantie aan de Egeïsche en Mediterrane kust van Turkije. Deze drie mooie Turkse stranden helpt strandliefhebbers een handje op weg naar beste plekken aan de kust.

Çıralı – Antalya
Çıralı, waar natuur en geschiedenis hand in hand gaan, is een drie kilometer lang strand aan de kust van de oude stad Olympos. Het strand met fijn zacht zand zijn beschermde broedplaatsen voor zeeschildpadden die hier hun nesten bouwen en eieren leggen. Er zijn dan ook slechts een beperkt aantal accommodaties te huur in de omgeving. Het strand van Çıralı biedt de ultieme strandvakantie sfeer dankzij de schilderachtige bungalows omringd door citrus- en granaatappelbomen, de vele gekleurde hangmatten en de lampions die ’s avonds sfeervol oplichten. De naam Çıralı betekent ‘vuur’ of ‘licht’ verwijzend naar de berg Yanartas, ook wel Chimaera genoemd. Door natuurlijk gas in de berg ontstaan er vlammen die uit de opening van de rotsen omhoog komen. Het ‘eeuwige vuur van Chimaera’ is een bijzonder schouwspel dat zeker een bezoek waard is.

Kabak – Uzunyurt/Muğla
Het dorpje Faralya ligt 8 kilometer ten zuiden van Fethiye op een helling bedekt met een Turks dennenbos (Pinus brutia). De Kabak Cove is gelegen op 2 kilometer loopafstand en is de ideale plek voor degene die in rust en stilte van de natuur willen genieten. De Kabak Cove ligt langs het lange afstand wandelpad ‘Lycian Way’ op het punt waar het groene dennenbos en de helderblauwe zee samenkomen. De diepgelegen baai is aan drie zijden omgeven door dichte bossen en loopt over in het strand dat ongeveer 200 meter lang is. Landinwaarts zorgt de Aladere beek voor watervallen en natuurlijke (zwem)vijvers. De bijzondere geologische ligging en samenstelling van het gebied is een lust voor het oog.

İztuzu – Dalyan/Muğla
’s Zomers zijn niet alleen badgasten te vinden op de stranden van İztuzu: zeeschildpadden nestelen zich hier graag in het zand om hun eieren te leggen. Vandaar dat dit mooie strand een beschermd natuurgebied is. Een smalle stroom splitst het strand in tweeën en verbindt een binnenmeer met de zee. Hier kun je een duik in de golven nemen, zonnebaden op het witte zand en vervolgens afkoeling zoeken in het frisse water van het meer. De mogelijkheid om in zowel zoet als zout water te zwemmen is uniek. Aan de ene kant van de strip zijn er strandbars van İztuzu Beach te vinden en aan de andere kant staan de faciliteiten van Dalyanağzı Beach voor je klaar. İztuzu Beach is bereikbaar via de weg vanaf Dalyan. Hier kun je ook de boot pakken en naar Dalyanağzı Beach varen. De oude stad Kaunos, die op de UNESCO World Heritage Tentative List staat, ligt vlakbij. Dagje strand en cultuur snuiven is dan ook gemakkelijk te combineren.