Weekendtip!

Museum Beelden aan Zee presenteert ‘Mart Visser Sculptures’

Museum Beelden aan Zee in Scheveningen presenteert van 9 juli tot en met 2 oktober 2022 een overzichtstentoonstelling van beeldend kunstenaar Mart Visser. Het museum toont een selectie van ruim honderd sculpturen en tachtig reliëfs, schilderijen en installaties, met een diversiteit aan abstracte koppen en gezichten. Bij de opening van de dynamische expositie Sculptures lanceert Mart een eerste kunstboek met een impressie van zijn drie ateliers en werkwijze.

Hoewel Mart Visser vooral bekendheid geniet om zijn werk als modeontwerper, is hij al jaren ook een gepassioneerd en multidisciplinair kunstenaar. Op intuïtieve wijze maakt hij sculpturen en schilderijen en experimenteert met formaten en materiaalgebruik. Net als bij zijn modernistische modedesign versterken structuur, reliëf, textuur en techniek het ontwerp. Het uitgangspunt voor Marts beeldende kunst is een persoonlijk inlevingsvermogen en het zoeken van raakvlakken met andere kunst, die hij bewondert of hem intrigeert. Daarnaast is het ook een zoektocht naar de menselijke vorm, innerlijke integriteit of authenticiteit. Ieder werk is een reflectie van ontmoetingen. Voor Mart is zijn kunst een ode aan creatie. De kunstenaar maakt sculpturen van zware materialen, ruwe houtsoorten, stenen en ijzer; met een liefde voor oude, verweerde materialen. Hij stapelt, modelleert met het gewicht en vormt fascinerende objecten. Vervolgens worden die kunstwerken met muzikaal gevoel gegroepeerd, in een ritme, als installatie. Al zolang Mart Visser een potlood of penseel kan vasthouden, tekent hij hoofden. De expressie van het gezicht in al zijn vormen is wat hem boeit. Zijn geschilderde koppen en tronies, met een sterk signatuur, kenmerken zich door een ruige en abstracte opzet, met een kleurenpalet van nachtblauw, gradaties in zwart/wit/grijs, donkeroranje, oker en een parade aan vergrijsde tonen.

Mart Visser (1968) volgde een opleiding aan de Modeacademie Montaigne. In 1992 debuteert hij met een eerste Haute Couture collectie en opent in 1995 in Amsterdam een salon. De modeontwerper introduceert in 2003 een confectielijn. Sinds 2009 is hij ook een veelzijdig beeldend kunstenaar. Naast tentoonstellingen in Museum Jan van der Togt in Amstelveen (2014) en Museum aan het Vrijthof in Maastricht (2016), is zijn autonome Artwork gepresenteerd op internationale kunstbeurzen en exposities in galeries en interieur showrooms en opgenomen in de collecties van een groot aantal private verzamelaars. Museum Beelden aan Zee is een verborgen schat in de duinen van Den Haag en richt zich als enige museum in Nederland exclusief op internationale, moderne en hedendaagse beeldhouwkunst. Het inspirerende, schelpvormige museumgebouw is ontworpen door architect Wim Quist.