Zo ga je voorbereid op reis!

Op vakantie met de elektrische auto: doen!

De elektrische auto is booming. In Nederland tellen we er ondertussen dan ook al meer dan 300.000! En dat is niet voor niets: de milieuvriendelijke bolides zijn beschikbaar in fraaie, luxe en moderne modellen. Geschikt voor naar werk, maar ook zeker voor in je vrije tijd. Ben je bijvoorbeeld wel eens op vakantie geweest met de EV, of staat dit op de planning? In dit artikel lees je waar je allemaal op moet letten voor en tijdens je trip.

Actieradius van je elektrische auto

Het grote voordeel aan een elektrische auto is dat hij geen broeikassen uitstoot. Op die manier geniet je van een duurzame trip naar je vakantiebestemming. Waar je wel bewust van moet zijn: de actieradius van veel modellen is nog niet optimaal. Regelmatig je auto opladen is daarom een must.

Ook anders dan een benzineauto is dat je niet een extra accu kunt meenemen op reis, zoals je wel een tankje met benzine of diesel mee kunt nemen. Er bestaan wel powerbanks voor elektrische auto’s, maar dan zul je een deel van je bagageruimte moeten inleveren, want ze zijn aardig groot. Het is daarom noodzakelijk om je route vooraf zorgvuldig te plannen.

Deze factoren beïnvloeden je actieradius

Het is belangrijk om tijdens je routeplanning er rekening mee te houden dat je op zoek gaat naar een oplaadpunt zodra de auto 80% van zijn accu heeft verbruikt. De laatste 20% kan namelijk harder gaan dan je denkt. Dit heeft te maken met verschillende factoren die je actieradius beïnvloeden.

Allereerst heeft de grootte van je auto invloed op de afstand die je met een volle accu kunt rijden. Sportieve modellen (denk aan de Tesla Model S, BMW i4 eDrive35 en Mercedes EQS) hebben de grootste actieradius: zo’n 500-600 km, maar dit zijn wel uitzonderingen. Modellen van gemiddelde grootte rijden meestal zo’n 300-400 km. Kleine modellen (de populaire Peugeot 208) kunnen nog iets minder ver op pad met een volle accu: na 200-300 km moet je auto aan een laadpaal.

De actieradius kun je daarnaast positief en negatief beïnvloeden door je rijstijl. Rij je bijvoorbeeld een constante snelheid van 100 km/u, dan zul je het verst komen. Ga je harder dan deze snelheid dan slinkt je actieradius aanzienlijk. Onze rijstijl-tip: probeer rustig op te trekken en regeneratief te remmen. Deze factoren hebben een behoorlijk positieve invloed op je actieradius. Zet ook je airco niet te koud, omdat dit veel energie kost.

LEES OOK: 6 X DE BESTE ELEKTRISCHE CITY RIDES

Voorbereiden van je autovakantie

Het regelmatig opladen lijkt misschien een obstakel om met de EV op vakantie te gaan. Maar, met het treffen van de juiste voorbereidingen hoeft dit zeker niet zo te zijn. Zo zul je merken dat het rijden met een elektrische auto op lange afstand juist erg comfortabel is. Enkele tips voor vertrek:

  1. Verzekeringen: Een uitgebreide autoverzekering afsluiten is bijvoorbeeld verstandig. Als er dan tijdens de trip iets met je auto gebeurt (wat je natuurlijk niet hoopt), hoef je zelf niet op te draaien voor alle kosten.
  2. Route: Stippel van tevoren al je route uit en kijk waar de laadpalen staan die je wilt gebruiken. Zo weet je zeker dat je niet ineens een lege accu hebt op een plek waar geen laadpalen in de omgeving zijn. Op tijd laden is belangrijk, want als je eenmaal met een lege accu stilstaat, heb je hulpdiensten nodig om je naar de dichtstbijzijnde laadpaal te brengen.
  3. Laadpassen: Hoewel het niet per se nodig is, is het verstandig om meerdere laadpassen mee te nemen. Regel deze dus voor vertrek. Zo kun je bij meerdere laadpaalnetwerken terecht. Handig als eentje bijvoorbeeld al helemaal bezet is. Bij veel netwerken (Ionity, EnBW, Fastned) kun je overigens wel bijna altijd terecht met Nederlandse laadpassen.
  4. Laadkabel: Voor de zekerheid is een 230V/Type 3-laadkabel ook geen overbodige luxe. Hiermee kun je (weliswaar erg langzaam) opladen aan een stopcontact, in het geval er nergens een laadstation in de buurt is. Zorg dus dat je deze leent of aanschaft voordat je vakantie begint.
  5. Bandenspanning: Check van tevoren je bandenspanning. Harde banden rijden een stuk comfortabeler, vooral als je veel bagage in de auto hebt. Ook wordt je actieradius hierdoor hoger.

Eenmaal aan de laadpaal

Staat de auto aan een snellader, dan kun je in vrij korte tijd weer de weg op. Maar maak je gebruik van een openbare, langzamere laadpaal, dan zul je wat meer geduld moeten hebben. Er zijn gelukkig voldoende leuke dingen die je kunt doen tijdens het wachten. Denk aan:

  • Een wandeling maken in de omgeving
  • Een boek lezen
  • De taal bestuderen
  • Alvast inkopen doen
  • De reisplanning opnieuw bekijken
  • Een film kijken die je vooraf hebt gedownload

Met deze tips hoef jij je geen moment te vervelen tijdens het wachten.Durf jij het al aan om met een elektrische auto op vakantie te gaan? Na het treffen van de juiste voorbereidingen, is dit zeker goed te doen. Hopelijk helpen deze tips je. Goede reis!

Beeld: BMW