De oplossing tegen stress

Deze sporten zijn het beste tegen stress

Summer is over! De rustige periode is voorbij en dat betekent dat de afspraken weer paraat staan om ons bezig te houden. Door er over na te denken ervaar je al stress. Deze sporten is zijn oplossing tegen stress.

Als je actief aan het bewegen bent, komen er twee belangrijke stofjes vrij die het gevoel van stress verminderen, dit zijn: Brain Derived Neurotrofic Factor (BDNF) en endorfine. Beide stofjes ondersteunen de hippocampus. De hippocampus zit in je hersenen en creëert een remmende werking in de aanmaak van het stresshormoon cortisol. Indien je te weinig beweegt zul je extra cortisol aanmaken. Dat willen we niet, we willen juist extra BDNF en endorfine. Om je hippocampus goed zijn werk te laten doen, moet je dus in beweging blijven.

Deze manieren van sporten zijn het beste tegen stress

De stofjes om je te ontstressen komen al vrij bij activiteiten waarmee je hartslag niet te hoog stijgt, denk aan wandelen, joggen of fietsen. Welke workouts je daarentegen beter niet doet, zijn sporten als krachttraining of High Intensity Interval Trainingen. Dat komt doordat je gedurende dit soort workouts prestatiegericht traint. Hierdoor stel je eisen aan jezelf en ben je toch bezig met het uiterste uit jezelf te halen. Wat soms juist stress oplevert.

ZIE OOK: WELLNESS FOR MEN

De natuur

Op de bank ploffen met je favoriete Netflix-serie klinkt misschien als een moment van rust, maar schijnt bedriegt. Ja, je legt je lichaam horizontaal en dat voelt ontzettend lekker, maar je blijft prikkels ontvangen waardoor je niet volledig tot rust komt. Hoogstwaarschijnlijk kijk je ook nog eens met een half oog naar je serie en ben je tegelijkertijd door je social media aan het scrollen. Voor échte ontspanning is de beste optie: de natuur. Uit onderzoek blijkt dat tien minuten uit het raam kijken naar een groene omgeving al helpt met stress en vermoeidheid verminderen. Sporten tegen stress doe je dus het beste in een groen gebied.

Yoga tegen stress

Ook yoga staat er bekend om dat het de aanmaak van cortisol vermindert. Het is de perfecte workout waarmee je in het hier en nu bent, en vooral niet bezig bent met de stressvolle factoren van het leven. Yoga is er in vele vormen, van intensief tot heel rustig. Sporten tegen stress hoeft echt niet zwaar of uitputtend te zijn.

Sporten voor meer energie

Het gevoel van stress kan ervoor zorgen dat je dichtslaat en helemaal niks meer wil doen. Toch is het verstandig om je hoofd leeg te maken van stress door een ‘matige’ activiteit. Wanneer sporten een gewoonte wordt, krijg je hier uiteindelijk juist meer energie van. Fysieke inspanning geeft je een goed gevoel, het stimuleert je bloedsomloop en je krijgt meer zuurstof binnen wat weer je vermoeidheid vermindert. Doordat je extra energie krijgt, helpt dit je ook weer om meer dingen gedaan te krijgen op een dag. Met als gevolg: minder stress.

ZIE OOK: HOW TO: OMGAAN MET DRUK

BRON: redbull.nl