3 tips

De meest voorkomende goede voornemens: zo hou je ze dit jaar wél vol

Vaker naar de sportschool, minder drinken, gezonder eten: we kennen ze allemaal wel. De klassieke goede voornemens die aan het begin van het jaar weer uitvoerig besproken worden. En dat terwijl de afgelopen jaren maar zo’n eén op de vier Nederlanders zijn goede voornemens echt volhoudt. In dit artikel lees je daarom meer over veelvoorkomende voornemens met handige tips om ze dit jaar écht door te zetten.

1. Stoppen met roken

Hoe meer we te weten komen over de negatieve effecten van sigaretten, hoe duidelijker het wordt: stoppen met roken kan je beter zo snel mogelijk doen. Het is namelijk niet alleen erg ongezond voor je lichaam, maar ook voor je portemonnee. Maar zoals met elke verslaving, is dat makkelijker gezegd dan gedaan. En niet voor iedereen is het mogelijk om cold turkey af te kicken. 

Gelukkig zijn er hulpmiddelen. Ben je echt serieus over dit goede voornemen? Bespreek het dan met je huisarts. Zij kunnen je helpen met het vinden van geschikte hulpmiddelen zoals nicotinespray, maar kunnen je ook doorverwijzen naar een coach die je hiermee kan begeleiden. 

2. Gewicht verliezen

Veel mannen zijn bekend met het welvaartsbuikje dat op komt zetten na de feestdagen. Na het uitvoerig genieten van heerlijke kerstdiners en oliebollen, wil je in januari waarschijnlijk graag van deze extra kilo’s af. Dat betekent niet gelijk dat je jezelf op een streng dieet moet zetten: dit werkt meestal averechts en zorgt ervoor dat je het niet lang volhoudt.

Een paar kilo’s afvallen hoeft niet ingewikkeld te zijn. Zo kan je met kleine veranderingen aan je dagelijkse maaltijden al een verschil maken. Zoek daarom gezonde food swaps, zoals een stuk fruit in plaats van fruitsappen of yoghurt in plaats van crème fraîche en zure room. Zo blijft dat dieet een stuk makkelijker om vol te houden.

3. Meer bewegen

Ben je niet zo’n sportfanaat, of breng je veel uren van de dag zittend op kantoor door? Een beetje extra bewegen kan dan geen kwaad. Als dit je voornemen is voor het nieuwe jaar, begin dan rustig aan. Bijvoorbeeld met een kleine wandeling of een stukje hardlopen tussen de middag. 

Een half uurtje wandelen verbrandt al zo’n 150 calorieën, en is daarnaast ook eens goed voor je mentale welzijn. De intensiteit en hoeveelheid kan je opbouwen naarmate je je conditie opbouwt. Het lastigst is de eerste stap: je kan dus ook aan een goede vriend of je partner vragen om gezellig mee te gaan.

Gezond het nieuwe jaar in

Goede voornemens maak je met een reden: je wilt graag iets veranderen in het nieuwe jaar. Houd het dus niet alleen bij een voornemen, maar zet de eerste stappen om deze wensen tot realiteit te maken. Zo ga je een gezonder en gelukkiger jaar tegemoet!