goede voornemens

Zorg voor de moderne man: van sportblessures tot mentaal welzijn

Goed voor jezelf zorgen: het lijkt zo’n open deur, maar lang niet alle mannen staan er voldoende bij stil. Lekker veel sporten en gezonde voeding zijn vaak snel te behalen. Maar veel mannen vergeten hun mentale welzijn. Neem er de tijd voor, zodat je het hele jaar fit en weerbaar blijft.

Het einde van het jaar komt alweer in zicht: een moment om stil te staan bij welke goede voornemens je ook alweer had en hoeveel ervan terecht is gekomen. Voel je je goed over wat je dit jaar hebt bereikt? En wat ben je voor volgend jaar van plan? 

Sporten en blessures verhelpen

Als je regelmatig sport, zul je merken dat je je fitter voelt en meer energie hebt om andere dingen te ondernemen. Misschien merk je zelfs dat je door krachttraining minder pijntjes hebt, zoals last van je rug of nek na een dag achter je bureau werken. 

Heb je je fitnessdoelen 2023 nog niet gehaald, ga dan niet als een gek tekeer. Dan is namelijk de kans groot op onverhoopt last krijgen van een blessure. Blijf niet te lang rondlopen als je ergens een pijntje hebt, met het idee ‘het gaat vanzelf wel weer over’. Soms kunnen de klachten dan namelijk juist toenemen en heb je veel langer nodig voor je herstel.

Om zo snel mogelijk weer actief te kunnen sporten, is het verstandig een deskundige fysiotherapeut te bezoeken die jouw specifieke blessure effectief kan behandelen. Het is nuttig om je huidige zorgverzekering te vergelijken om te zien of fysiotherapie gedekt wordt. Indien niet, overweeg dan voor het volgende jaar een zorgverzekering met vergoedingen voor fysiotherapie Dit maakt het gemakkelijker om de stap naar de fysio te zetten.

Gezonde voeding

Gezonde voeding is een belangrijk aspect als je goed voor jezelf wilt zorgen. Een biertje en een bord patat op z’n tijd moet natuurlijk kunnen, maar probeer over het algemeen voldoende groenten en fruit binnen te krijgen. Snijd bijvoorbeeld verschillende groenten klein, doe er wat kruiden overheen en zet ze in de oven. Met weinig moeite heb je een lekkere én voedzame maaltijd!

Ook genoeg drinken is iets dat je al gauw vergeet. Koffie is lekker, maar niet heel erg hydraterend. Zorg er daarom voor dat je daarnaast voldoende water drinkt, zo’n 2 liter per dag. Houd bijvoorbeeld een fles bij de hand tijdens het werken, zodat water drinken er niet bij inschiet.

Mentaal welzijn

Goed voor jezelf zorgen betekent ook af en toe stilstaan bij hoe je je voelt. En dat hoeft heus geen zweverige meditatie-sessie te zijn met wierook en dergelijke. Gewoon even onthaasten en je bewust worden van wat je op een dag doet en wat je daarvan vindt scheelt al. Krijg je er energie van, of kan je beter andere keuzes maken om je dag mee in te vullen? 

Ook erover praten met vrienden, je partner of familie kan goed zijn voor je mentale welzijn. Dat geldt niet alleen voor jou, maar ook voor de mannen om je heen. Vraag er dus af en toe eens naar bij elkaar en heb een écht goed gesprek.

Zorg goed voor jezelf

Als man wil je misschien niet aan de buitenwereld laten zien dat het misschien even wat minder met je gaat. Dat betekent echter niet dat je het niet toe mag laten. Stel je kwetsbaar op en je zult zien dat je waarschijnlijk niet de enige bent die tegen vervelende dingen aanloopt. Zorg goed voor jezelf en je zult zien dat het je energie geeft om vol goede moed aan een nieuwe dag te beginnen!