3 TIPS

Zo start je het winterseizoen in topvorm

De wintertijd is aangebroken! De klok is weer een uur achteruit gegaan. Het seizoen van knusse truien, warme chocolademelk, en… een totaal ontregelde biologische klok? Sommigen van ons zullen dat extra uurtje slaap vieren, anderen worstelen met vermoeidheid, slechte slaap of een slecht humeur dat komt kijken bij het verzetten van de klok. Ontdek hier hoe je zo snel mogelijk weer terug in je ritme bent!

We kunnen de klok wel een uur verzetten, maar onze biologische klok niet, die heeft vaak meer tijd nodig om zich aan te passen. En hier begint de strijd tussen onze interne en externe klok. Voel je je rond deze tijd van het jaar vaak wat neerslachtiger of vermoeider? Je bent niet de enige!

David Lloyd deelt drie tips die ervoor zorgen dat je zelf weer terug in je ritme bent:

ZIE OOK: SPORTEN IN DE OCHTEND OF AVOND? DIT MOMENT IS HET BEST
1. Pas je slaapschema geleidelijk aan: Probeer je slaapritme enkele dagen voor de overgang naar de wintertijd geleidelijk aan te passen. Ga elke avond iets vroeger naar bed en sta ’s ochtends iets eerder op, zodat je lichaam de kans krijgt om zich aan te passen.

2. Vroeg opstaan en daglicht opzoeken: Mocht je toch nog niet echt gewend zijn aan het nieuwe ritme en wordt je nog steeds vroeg wakker, probeer dan meteen daglicht op te zoeken. Daglicht helpt je biologische klok te resetten en je alertheid te verhogen. Ga naar buiten voor een korte wandeling, zelfs als het bewolkt is, of open de gordijnen om natuurlijk licht binnen te laten. 

3. Sporten helpt je lichaam en geest actief te maken en je fit te voelen: De natuurlijke oplossing die je net dat zetje kan geven om je lichaam en geest weer op één lijn te krijgen met de nieuwe tijd. Het mooie is dat je dit niet alleen hoeft te doen. Een gezellige groepsles zoals HIIT of Cyclone kan een wereld van verschil maken. Het sociale aspect, samen zweten en lachen, kan net die extra motivatie zijn om je door de donkere dagen heen te slepen.

Misschien vind je in deze wintertijd wel je nieuwe favoriete activiteit of maak je vrienden die je motiveren om actief en gezond te blijven, ongeacht het seizoen. De wintertijd hoeft geen tijd te zijn van somberheid. Met de juiste omgeving en een beetje motivatie, kun je deze periode gebruiken om nieuwe routines te creëren die je helpen je beste zelf te zijn, het hele jaar door.

ZIE OOK: DEZE SPORTEN ZIJN HET BESTE TEGEN STRESS