De Omega Calibre 321 is terug

De OMEGA Calibre 321 is onder horlogeliefhebbers een van de beroemdste uurwerken die ze opnieuw willen zien. Het  robuuste en elegante chronograaf uurwerk is al een favoriet onder horloge liefhebbers sinds 1940. Nu komt na 50 jaar het uurwerk opnieuw op de markt.

De eerste Calibre 321 staat bekend voor zijn complexe ontwerp en was het eerste uurwerk dat in 1957 in de OMEGA Speedmaster werd gebouwd. Het bijzondere aan het uurwerk is het ‘monobloc’ kolomwiel dat uit één stuk metaal wordt gemaakt. Dit geeft het ook meer technische waarde. Uurwerken met kolomwielen moeten heel veel nauwkeurigheid hebben in het ontwerp en productieproces, waardoor ze erg populair zijn onder horlogeverzamelaars.

Geschiedenis

Naast de technische kant heeft de Calibre 321 ook veel geschiedenis. Het werd gebruikt in veel verschillende modellen, waaronder de Speedmaster ST 105.003, deze werd  goedgekeurd door NASA en gedragen door astronaut Ed White tijdens de eerste Amerikaanse ruimtewandeling. De Speedmaster ST 105.012  is het eerste horloge dat op de maan werd gedragen.

Experts

Voor de nieuwe Calibre 321 was de allerhoogste precisie nodig, hiervoor heeft OMEGA een speciaal team van experts ingezet die in het allergrootste geheim meer dan twee jaar hebben gewerkt om het uurwerk te maken. De experts waren onder andere een kleine groep mensen bestaande uit onderzoekers, ontwikkelaars en geschiedkundigen, maar ook uit de beste vaklieden en de meest ervaren horlogemakers. Het project was zo geheim dat de codenaam ‘Alaska 11’ werd gebruikt.  Ook de geheime Speedmasters voor NASA werden in de jaren ’60 en ’70 onder een codenaam ontwikkeld.

Tweede generatie

De tweede generatie Calibre 321 is gebruikt als vertrekpunt voor het OMEGA team, de oorspronkelijke tekeningen zijn leidraad geweest zodat het uurwerk zo nauwkeurig mogelijk kon worden gereconstrueerd. Daarbij werd ook scantechnologie ingezet om de Speedmaster ST 105.003 die door astronaut Eugene ‘Gene’ Cernan op de maan werd gedragen tijdens de Apollo 17-missie in 1972, van binnen te kunnen bekijken. Cernan was de laatste mens op het maanoppervlak en zijn Speedmaster wordt nu tentoongesteld in het OMEGA Museum in Bienne. Het uurwerk komt overeen met de ‘maanperiode’ uit de geschiedenis van OMEGA; het ontwerp vormt een eerbetoon aan eerdere ontwerpen uit het verleden.

Calibre 321-atelier

De nieuwe uurwerken worden gemaakt bij de productielocatie van OMEGA in Bienne. Alle stappen in het productieproces worden uitgevoerd in een speciaal Calibre 321-atelier. Elk uurwerk wordt in elkaar gezet door dezelfde horlogemaker die ook de polsband monteert.

“Het is fantastisch dat zoveel mensen zo gepassioneerd zijn over de Calibre 321”,zegt Raynald Aeschlimann, President en CEO van OMEGA. “We produceerden het laatste exemplaar in 1968, maar liefhebbers zijn er altijd over blijven praten. Dat geeft wel aan hoe bijzonder dit uurwerk is. We zijn er bijzonder trots op eindelijk hun wens te kunnen verwezenlijken en hebben alles op alles gezet om het uurwerk te herintroduceren.”