historische wijngebieden

5 x de beste regio’s in Europa voor wijnliefhebbers

Ben jij een wijnliefhebber en helemaal klaar voor het nieuwe terrasseizoen? Misschien is het dit jaar tijd om het naar een hoger niveau te tillen. Namelijk: een heerlijke wijnvakantie in een van de beste wijngebieden in Europa. We staan allemaal te trappelen om onze vakanties te gaan boeken voor dit jaar. Moederdag staat ook weer voor de deur, dus mocht je nog opzoek zijn naar een gepast kado?! Holidu, de zoekmachine voor vakantiehuizen, heeft de beste wijnregio’s in Europa op een rij gezet. Vele wijngebieden in Europa worden als s werelds beste gezien, waarom niet wijntjes slurpen aan de bron?

Deze top vijf voert je mee langs glooiende wijngaarden, rijke aroma’s, diepgaande rode wijnen en sprankelende witte wijnen! Dit is hét moment om te beginnen met het creëren van jouw perfecte wijn-bucket list.

Nouvelle-Aquitaine, Frankrijk

Op de eerste plaats van deze ranglijst wordt Nouvelle Aquitaine gekroond tot de beste wijnregio van Europa. De regio is een waar paradijs voor wijnliefhebbers: van Languedoc tot Bordeaux. Zelfs sterke dranken zoals Cognac en Armagnac komen hiervandaan. Nouvelle Aquitaine telt meer dan 11.000 wijngaarden en is het op één na grootste wijngebied van Frankrijk. De gemiddelde prijs van een fles wijn is 5 euro in Bordeaux, de hoofdstad van deze regio. Zuidwest Frankrijk is ook een regio die bekend staat om zijn smaakmakende keuken en prachtige landschappen. Dus waar wacht je nog op? Pak je koffers en spring de trein of het vliegtuig in voor een bijzondere wijntrip.

Sicilië, Italië

Op de tweede plaats staat Sicilië. Italië telt als land alleen al 6.342 wijnproducenten, maar Sicilië telt 119.000 hectare wijngaarden. Dat is meer dan Duitsland en drie keer zoveel als Oostenrijk. We hoeven dus niet veel langer na te denken als we moeten bepalen waar onze volgende wijntrip heen gaat. Door de ligging, in de Middellandse Zee, heeft deze regio een enorme rijke geschiedenis die het eiland populair maakt. De wijnen zijn hier een mooie weerspiegeling van, en vele worden ook steeds populairder. Wijnen zoals Malvasia, Novello en Catarratto Bianco zijn enkele van deze wonderen die op je wachten tijdens je volgende wijntour op Sicilië.

Castilia-La Mancha, Spanje

De derde plek wordt vertegenwoordigd door de wijnregio Castilia-La Mancha. Deze grote regio ligt ten zuidoosten van de Spaanse hoofdstad Madrid. De goed geprijsde tafelwijnen worden gemaakt van verschillende druivensoorten verdeeld over 27 wijnregio’s in dit gebied. Van oudsher wordt de druivensoort Airén veel aangeplant die de hete en droge omstandigheden kunnen verdragen. De witte druivensoort kwam het eerst, en werd het meest aangeplant in Castilla-La Mancha (en ook in heel Spanje). Tempranillo is veruit de populairste rode wijnsoort, gevolgd door Cabernet Sauvignon en Merlot.

Campanië, Italië

Campanië in Italië heeft een enorme variëteit aan wijnen en het is dan ook geen wonder dat de regio de vierde plaats inneemt in deze ranglijst. De regio heeft sterke historische banden met wijn, die teruggaan tot de 12e eeuw voor Christus, en is een van de oudste wijngebieden in Italië. Enkele van de beste wijnen uit deze regio zijn: Greco, Asprinio, Pallagrello wit, Fiano, Falanghina, Coda di Volpe, Forastera en Biancolella.

Umbrië, Italië

Op de vijfde plaats, bekend als het “groene hart van Italië” vinden we Umbrië. Hier zijn drie wijnboeren verantwoordelijk voor de aanplant van rode Sagrantino-druiven, maar ook Sangiovese, Colorino en andere Italiaanse druifsoorten. De wijnboeren verbouwen niet alleen italiaanse druifsoorten, maar ook internationale soorten als Merlot en Cabernet Sauvignon.