East meets West
Restaurant Yamazato
Dit jaar viert Hotel Okura Amsterdam zijn vijftigste verjaardag. Een gouden jubileum! Centraal daarbij staat The Art of Okura: de kunstvorm waarbij traditionele Japanse gastvrijheid gecombineerd wordt met ultieme westerse luxe. Ook in Yamazato, het restaurant met de traditionele kaiseki-keuken, komen oost en west al vijftig jaar op bijzondere wijze samen.
Na de opening in 1971 was niet iedere gast direct enthousiast over de authentieke en pure gerechten van restaurant Yamazato, maar dat is vandaag de dag wel anders. Het traditionele Japanse restaurant ontving als eerste in Europa een Michelinster. Een kaiseki-diner bij restaurant Yamazato is écht een unieke ervaring. De gerechten worden in een vaste volgorde geserveerd en balans is daarbij essentieel. Tussen de gerechten onderling, maar ook tussen smaken, texturen, opmaak en kleuren. Het menu is, net als het serviesgoed en zelfs de kimono’s van de gastvrouwen, aangepast aan de vijf kaiseki-seizoenen. En dat geldt ook voor de begeleidende dranken. Sommelier Menno Tol is niet alleen gespecialiseerd in westerse wijnen, maar ook in Japanse rijstwijnen. Voor elk seizoensmenu stelt de sommelier een arrangement samen dat perfect aansluit bij de gerechten. Gasten kunnen ook een arrangement kiezen dat volledig uit wijn of saké bestaat, maar Menno’s eigen voorkeur gaat uit naar een combinatie van beide dranken. Hij serveert dan elegante en florale saké’s bij pure en delicate gerechten, en iets stevigere wijnen bij gerechten met meer uitgesproken smaken. Typisch westers is de manier waarop Menno de saké’s uitschenkt in wijnglazen van verschillende grootten; iets dat je in Japan niet snel zult zien. Daar worden alleen houten of stenen kommetjes gebruikt. Traditioneel Japans is juist wel weer de temperatuur van de saké: koud of hooguit op kamertemperatuur. Benieuwd geworden naar de perfecte balans tussen oost en west? Kom The Art of Okura beleven bij restaurant Yamazato!