Get to know Cillian

10 x wat je nog niet wist over Cillian Murphy

Peaky Blinders is ongetwijfeld een van de beste series van dit moment en we kunnen eindelijk uitkijken naar seizoen zes dat vanaf 10 juni te zien is op Netflix. Cillian Murphy zal ook hiervoor weer in de rol van Thomas Shelby kruipen. Zijn overtuigende acteerwerk in de serie is zeer indrukwekkend te noemen, maar hoe gedraagt de acteur zich buiten de set? Wij delen tien dingen die je nog niet wist over Cillian Murphy.

1. Cillian Murphy heeft ooit auditie gedaan voor de rol van Batman in de film Batman Begins. De rol werd uiteindelijk gegeven aan Christian Bale, maar director Christopher Nolan was zo’n fan van de auditie van Cillian dat hij hem de rol gaf van Batmans vijand Jonathan Crane – The Scarecrow. Een karakter dat zich ontwikkelt in de film. Ook al kreeg hij de rol van Batman niet, hij heeft toch een keer het Batsuit mogen dragen tijdens een auditie met Christopher Nolan.

2. Hij heeft geen stylist of persoonlijke publicist, reist zonder entourage en gaat vaak alleen naar premières. Hij is erg privé en praat liever niet over zijn persoonlijke leven. Pas in 2010 verscheen hij voor het eerst in een live tv-show. Ondanks dat hij algemeen erkend en ongelooflijk succesvol is in zijn carrière, wil Cillian Murphy niet zoveel te maken hebben met de levensstijl van beroemdheden. Hij doet zijn best om alleen interviewsessies bij te wonen die absoluut nodig zijn om een ​​aanstaande rol of film te promoten.

3. Cillian speelde gitaar in een band genaamd Sons of Mr Greengenessamen met zijn broer. Hij speelt nog steeds muziek en schrijft liedjes, maar is niet van plan een nieuwe band op te richten of een professionele carrière in de muziek na te streven. Zijn ouders waren er niet van overtuigd dat een muzikale carrière voor hun beide kinderen een verstandige zet zou zijn. Cillian zegt tegen The Herald: ‘Achteraf ben ik erg blij dat we niet hebben getekend, want je schrijft je leven eigenlijk weg bij een label.’

4. Thomas Shelby is echt een onderdeel van zijn leven. Cillian Murphy neemt zijn rollen erg serieus en vindt het vaak moeilijk om na een lange tijd op de set van zijn personage te scheiden. De rol van Tommy Shelby is er een die behoorlijk moeilijk te vergeten is. Zijn levensstijl is gevaarlijk, en dit leek op persoonlijk vlak soms te blijven hangen bij Cillian. Hij geeft toe dat hij thuis met zijn vrouw ‘donker’ was nadat hij dagen in Shelbys schoenen had doorgebracht. Wat bewijst hoe levendig zijn acteervaardigheden op het scherm worden weergegeven.

5. Iets meer dan vijftien jaar was Cillian Murphy een toegewijd vegetariër. Tot hij de rol van Thomas Shelby op zich nam. Omdat hij echt moest opgroeien in de rol zag hij het consumeren van vlees weer als onderdeel van zijn dieet. Cillian Murphy gaf de vegetarische levensstijl op, omdat hij geen ‘magere Ierse kerel’ wilde zijn in de serie.

6. De karakters in Peaky Blinders zijn bijna continu aan het roken. Cillian Murphy rookt in het echte leven geen sigaretten. In plaats daarvan rookte hij tijdens het filmen kruidensigaretten. In een interview met The Independent schatte Murphy dat hij tot nu toe al meer dan drieduizend kruidensigaretten had gerookt tijdens het filmen van de serie.

7. Eén ding is niet veranderd: de manier hoe Shelby zijn sigaretten rookt. Het Peaky Blinders-karakter wrijft namelijk voordat hij een sigaret opsteekt eerst met het uiteinde over zijn lippen. De 45-jarige Cillian Murphy vertelt aan de BBC hoe dat zit. De sigaretten die gebruikt worden hebben een filter dat aan zijn lippen blijft plakken. Door met zijn lippen over de sigaret te wrijven, zorgt hij ervoor dat de filter niet meer plakt. Ontstaan uit noodzaak, werd dit uiteindelijk een van Shelby’s unieke gewoontes.

8. Om de rol zo goed mogelijk te spelen heeft hij verschillende voorbereidingen getroffen. Zo heeft hij aangegeven dat hij, voordat het filmen van de serie begon, een tijd in Birmingham met echte zigeuners heeft geleefd. ’Steve Knight, de maker van de show, nam me mee naar Birmingham, waar hij vandaan komt, om zijn vrienden te ontmoeten, zodat ik hun accenten kon opnemen. Ik bracht tijd door met Roma-zigeuners. Ik leerde over extreme armoede.’ Aldus Cillian Murphy.

9. Wat maakt Peaky Blinders zo’n duistere serie? De tijdlijn van Peaky Blinders begint bij 1919, een jaar na het einde van WOI. De achtergrond van het karakter van Thomas Shelby is dat hij tijdens die oorlog een claykicker waswat inhoudt dat hij explosieven aanbracht in tunnels onder vijandig grondgebied. De meest oneerbiedige en claustrofobische taak die je kon hebben. Door deze oorlog heeft Thomas Shelby de angst voor de dood verloren en is hij onverschrokken. Een nachtmerrie om hem als vijand te hebben.

10. In het echt lijkt hij – gelukkig – totaal niet op zijn karakter in Peaky Blinders. Buiten de serie om leeft hij zoals we al benoemden een meer ingetogen leven en dit is ook terug te zien in zijn kledingstijl. Zijn kleding bestaat vooral uit neutrale kleren zoals zwart, grijs, blauw en hij bezit vooral tijdloze items zoals een spijkerjasjes, sweaters met strepen en klassieke boots.