Thuiswerken

5x tips om alles uit je internetverbinding te halen

Door de maatregelen die zijn ingevoerd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zitten we massaal in thuisisolatie. Dat betekent dat we thuis veel meer online zijn dan gebruikelijk. Of je nu aan het werk bent thuis, je gezin optimaal wil laten genieten van de leukste Netflix series of aan het skypen bent met je vrienden, je internetverbinding moet optimaal zijn. Deze 5x tips helpen je om alles uit je internetverbinding te halen

Zorg voor een beveiligde omgeving
Als je thuis aan het werk bent en te maken hebt met gevoelige bedrijfsinformatie en persoonsgegevens dan is het een must om in een optimaal beschermde online omgeving te werken. Een VPN (Virtual Private Network) zorgt voor een veiligere internetverbinding en beschermt je privacy beter. Daarnaast is het goed om je Gateway, oftewel router te beveiligen. Alle apparaten die hieraan verbonden worden, zoals smartphones, laptops en tablet worden hierdoor beveiligd.

Zorg dat er geen ongewenste apparatuur is aangesloten op laptop of desktop
Op je werklaptop zal dit waarschijnlijk niet zo gauw het geval zijn, maar voor eigen computers, laptops of andere devices binnen het gezin, is het belangrijk hier alert op te zijn. Onnodige applicaties of apparatuur kunnen voor een lagere internetsnelheid zorgen, wat in het geval van intensief gebruik niet wenselijk is.

Plaats je router op een optimale plek
Valt je internet steeds weg? Een van de oorzaken kan zijn dat je router op de verkeerde plek staat, zoals in de meterkast. Hoe verder de router staat, hoe zwakker het signaal en de netwerksnelheid. Plaats je router daarom zo hoog en vrij mogelijk op een centrale plek zodat er zo min mogelijk obstakels tussen jouw apparaat en de router komen. Ligt je router plat? Zet hem dan rechtop en spreid de antennes (als die op de router zitten) zo veel mogelijk zodat je het bereik vergroot.

Vergeet niet te updaten 
Bij de meeste routers worden er regelmatig nieuwe firmware-versies (software die je router bestuurt) uitgebracht om de prestaties te verbeteren. Tijdens het updaten van je router worden dan nieuwe functies toegevoegd en worden beveiligingsproblemen opgelost. Als je dit goed bijhoudt, ben je er dus zeker van dat je router volledig veilig is, optimaal presteert en vrij is van eventuele bugs.

Zorg voor goed bereik overal in huis
Kijk eens naar wifi-systeem als je merkt dat internet vastloopt. Het is namelijk wel zo fijn als iedereen optimaal gebruik kan maken van het internet wanneer je met zijn allen thuis bent. Goede wifi-systemen kunnen intensief internetgebruik van meerdere gezinsleden tegelijk aan. Zo kun je in de ene ruimte ongestoord werken en kan er in de andere ruimte gegamed of Netflix gekeken worden zonder dat het internet hapert. Wel zo fijn en dit voorkomt vast vele ruzies. 

Deze tips zijn ontstaan dankzij netwerkspecialist NETGEAR