Gezond of toch niet?

Dit doen eiwitshakes met jouw huid

Je bent sportief, leeft gezond en eet bewust. Maar waarom zie je dat niet terug in je huid? Onzuiverheden en pigmentvlekken ontsieren je gezicht, hals, decolleté en/of rug. Gezonde voedingsstoffen beïnvloeden je huid, maar zijn alle voedingsstoffen waarvan jij denkt dat ze je prestaties verbeteren wel zo goed voor je?

Het consumeren van voedingsshakes, ook wel eiwitshakes of proteïneshakes genoemd, spelen een grote rol in het krijgen van ‘eiwitpuistjes’. Bij het gebruik krijg je namelijk een enorme hoeveelheid lactose en eiwitten in één keer binnen. Hierdoor wordt er vaak te veel talg aangemaakt en dit kan nadelige gevolgen hebben. Er kan talg achterblijven in de poriën, waardoor deze gaan verstoppen en ontsteken. Zodra een talgklier verstopt raakt, ontstaan er vaak eerst mee-eters. Door deze mee-eters krijgen bacteriën vrij spel. Zeker omdat je tijdens het sporten zweet (als het goed is) en de huid juist wilt ademen. Een dergelijk overschot kun je ook krijgen bij het consumeren van veel yoghurt, kwark en melk. 

ZIE OOK: ZO BEGIN JE MET KITESURFEN

Melk, de puistjesmotor 

Melk bevat een hoog gehalte aan lactose wat de productie van het hormoon IGF-1 stimuleert. Dit hormoon is een zogenoemd eiwithormoon dat verwant is aan insuline. De aanmaak van IGF-1 wordt geregeld door groeihormonen. De hoeveelheid in je bloed is ook afhankelijk van je leeftijd. In de puberteit is deze hoeveelheid vaak het hoogst. Dit hormoon stimuleert onder andere de groei van botten en de aanmaak van spierweefsel. Doordat lactose een boost kan geven aan de productie van IGF-1, verandert de normale concentratie en daar reageert je lichaam op. De verandering van je hormoonhuishouding heeft vooral een grote invloed op je huid. Wanneer de productie van het hormoon IGF-1 toeneemt, kan er een ontsteking van een talgklier ontstaan. Door deze ontsteking gaan de talgklieren extra talg aanmaken. Waardoor een eiwitshake met melk echt een double trouble is. 

SoJA of SoNEE

Sojaproducten worden vaak gezien als een alternatief voor melk. Soja bevat isoflavonen; stoffen die qua samenstelling erg lijken op het hormoon oestrogeen dat het lichaam zelf maakt. Isoflavonen worden ook wel plantaardige oestrogenen of fyto-oestrogenen genoemd. Deze fyto-oestrogenen hebben ook invloed op je immuunsysteem. Door de eigenschappen die soja heeft, variëren de effecten afhankelijk van het bestaande niveau hormonen in het lichaam. Waar de een totaal geen last heeft van deze hormonen kan de ander een uitbraak van puistjes hebben. Er is veel onderzoek naar andere nadelen van soja, want natuurlijk is het niet alleen de huid die kan reageren op hormonen. Minstens zo belangrijk is de vorm soja die je nuttigt. Ongefermenteerde soja bevat aanzienlijk minder voedingsstoffen dan gefermenteerde soja. Helaas is soja dus niet de perfecte vervanger van koemelk. Denk eens aan kokos-, amandel- of havermelk.

Wat een maskerade 

Zweet en een hormonale disbalans kunnen naast onzuiverheden ook pigmentvorming veroorzaken. Vooral het voorhoofd en de bovenlip zijn hier een duidelijk voorbeeld van. Het zijn de ideale plekken in het gezicht waar je snel transpireert en als je hier niet de juiste bescherming gebruikt, worden het schietschijven voor het (UV) zonlicht. Een duidelijk hormonaal voorbeeld hiervan is Melasma; het zwangerschapsmasker dat soms al ontstaat zonder (UV) zonlicht. De combinatie van transpiratie, zonlicht en hormonen zijn dus de drie musketiers als het gaat om een aanval op de gezonde huid. Door deze combinatie heb je ook vaak pigmentvlekken van pukkeltjes of andere oppervlakkige huidbeschadigingen. 

Allen voor één

Maar wees niet getreurd, je kunt er iets aan doen! Samenwerken is essentieel om goed voor je huid te zijn. Zelf ben je namelijk verantwoordelijk voor wat je eet en drinkt, maar ook hoe je de huid reinigt, verzorgd en beschermt. Gelukkig kan een huidcoach je hierbij helpen door de juiste adviezen te geven op basis van een goede huidanalyse en ervaring. Huidverbetering ontstaat alleen als er iedere dag goed voor gezorgd wordt, dus het is net als sporten. Door regelmatig te sporten verbeter je niet alleen de lichamelijke conditie, maar ook de algehele gezondheid. Om je huidconditie te verbeteren en op een gezond peil te houden, is een frequent bezoek aan de huidcoach van groot belang. Door regelmatig of zelfs in kuurverband een professionele behandeling te ondergaan inclusief bindweefselmassage geef je je huid een goede work-out. Door tijdens de behandelingen bij de huidcoach én thuis zelf te werken aan huidverbetering met de juiste producten, wordt de huid aan het werk gezet om een betere conditie te krijgen. Dit is net zo onmisbaar als sporten voor het hele lichaam.

ZIE OOK: HOW TO: OMGAAN MET DRUK

Luister naar je coach!

De hannah bindweefselmassage is een ambachtelijke en resultaatgerichte behandeling. Niet alleen huidverbeterend, maar ook een zeer aangename en ontspannen massage. Laat je huid dus regelmatig op de juiste manier onderhouden en verzorg deze ook thuis goed, dan zie je er stralend en gezond uit. Het gaat er daarbij niet om wat je voor de huid doet, maar wel hoe je dit doet en vooral waarom je dit doet. De huidcoach helpt hier graag bij en weet als geen ander hoe huidverbetering te realiseren. Want huidverbetering is net als topsport, dus luister naar je coach!

Tips van de hannah huidcoach die altijd werken:

  1. Maak je shake met water of plantaardige melk in plaats van normale melk.
  2. Kies een shake variant die minder vet en suiker bevat. Hierdoor zal ook de kans op puistjes verminderd worden.
  3. Gebruik van plantaardige eiwit shake. Deze zijn gemaakt van plantaardige eiwitten, hierdoor zijn ze lactosevrij.
  4. Zorg ervoor dat je de huid goed reinigt. Naast het aanpakken van de oorzaak, is het ook slim om het gevolg aan te pakken. Door je huid of gezicht goed te reinigen, zorg je ervoor dat vuil en bacteriën van de huid verwijderd worden. Daarnaast worden poriën goed schoongemaakt, waardoor overtollig talg wordt verwijderd en minder ontstekingen kunnen veroorzaken. 
  5. Smeer je altijd in met een SPF30 die ook bedoeld is als gezichtsverzorging voordat je gaat sporten of trainen. Normaliter iedere twee uur, maar gezien je inspanningen én zweetproductie adviseren we ieder uur.

ZIE OOK: EEN BEWUSTER EN GELUKKIGER LEVEN MET MINDFULNESS

hannah.nl