Weekendtip!

Het Weekend van de Romantische Muziek

Rotterdam is binnenkort weer the place to be voor een weekend vol passie, romantiek en joie de vivre.  Want op zaterdag 13 en zondag 14 augustus vindt het Weekend van de Romantische muziek, a.k.a. het oudste klassieke muziekfestival van Rotterdam, weer plaats in het Park bij de Euromast. Het festival opent op zaterdagavond met het Maanlichtconcert waarbij gerenommeerde musici uit binnen- en buitenland hun bijzondere en meeslepende kunsten komen vertonen. De Dag van de Romantische Muziek, op zondag, heeft een meer ongedwongen karakter waarbij je naar eigen invulling kan genieten van een breed aanbod aan kwalitatief hoogstaande klassieke muziek op verschillende podia. Leuk om te weten: vaste bezoekers van het festival trekken vaak hun mooiste outfits mét hoed uit de kast waardoor het festival een extra romantische uitstraling krijgt.

Tijdens het Maanlichtconcert kun je genieten van de crème de la crème uit het romantische muziekgenre. Geniet van meesterpianist Thomas Beijer die het klavier met zijn spel tot leven laat komen, de swingende improvisaties van violist Julia Philippens (FUSE), jazzy tunes van Benjamin Herman (New Cool Collective) en de mooiste aria’s en duetten van bariton Raoul Steffani en mezzosopraan Karin Strobos. De Britse contrabassist Dominic Seldis (Koninklijk Concertgebouworkest) zorgt voor een vrolijke noot en zo nu en dan bundelen de hoofdartiesten hun talenten met het kamerorkest onder leiding van violiste Myrthe Helder en cellist Leonard Besseling. Niet zo’n kenner van het romantische genre? Geen probleem! Presentator Floris Kortie, bekend van Podium Witteman, zal de artiesten een voor een introduceren en de ontstaansgeschiedenis van de opgevoerde stukken met het publiek bespreken. En kom bijtijds! Want het Maanlichtconcert opent met een sfeervol voorprogramma met (wereld)muziek uit alle windstreken; dit in samenwerking met het Batavierhuis, dé kweekvijver voor jong muziektalent in Rotterdam.  Zo zal onder andere Batavier Simone van der Weerden, een van de weinige vrouwelijke bandoneonisten in Europa, samen met haar tangokwintet Locos lindos Het Park in Argentijnse sferen brengen.

Dag van de Romantische Muziek

Deze dag trakteert bezoekers traditiegetrouw op een gratis toegankelijk muziekmenu voor jong en oud. Op het programma staat een gevarieerd aanbod aan optredens, waardoor het mogelijk is kennis te maken met verschillende instrumenten, bezettingen, ensembles en klassieke stijlen die variëren van barok tot wereldmuziek. Zo kan op het Beethovenpodium o.a. genoten worden van de internationaal beroemde pianovirtuoos Alexander Ullman, de grootmeesters van het stemmentheater Frommermann en van de indrukwekkende vocale acrobatiek van sopranist Maayan Licht. Zangeres Sterre Konijn brengt bezoekers vanaf het Verdipodium in vervoering, terwijl muzikanten op het Satiepodium de klanken van harp, cello en het magische geluid van de celesta over het publiek strooien. Een ideale spot dus om op een kleedje in het gras lekker weg te dromen. Meer zin om te dansen? Bezoek dan de Muziekkiosk, waar DJ Brendan Jan Walsh klassieke muziek laat swingen als nooit tevoren. Of pak een van de koptelefoons bij de Silent Disco.  Kortom, deze dag is zowel spot on voor de doorgewinterde klassieke muziekliefhebber als voor de bezoeker die op een laagdrempelige manier kennis wil maken met het romantische muziekgenre, uitgevoerd door de allerbeste musici.