BURN IT

KUNSTENAAR PABLO LÜCKER VERBRANDT ZIJN INSTAGRAMPROFIEL

10 jaar. 143.000 volgers. 1.295 posts. Het Instagram-account @pablolucker is niet meer. De kunstenaar verwijderde zijn voormalige Instagrampagina nadat Radio 538-DJ’s Bas Menting en Mart Meijer hem maandag uitdaagden. Tijdens ‘de Avondshow met Bas en Mart’ spraken ze over de nieuwe functie van Instagram om likes uit te schakelen en hoe belangrijk volgers en interactie op social media zijn voor een artiest. Te belangrijk, was Pablo’s conclusie. Met het deleten van zijn account wil hij een statement maken en awareness creëren voor de manier waarop we met social media omgaan. Het inspireerde hem tot het kunstwerk ‘Don’t let numbers define you’ dat hij maakte van de as van zijn verbrande Instafeed. Ook werkte hij het concept digitaal uit als NFT-kunstwerk.

©Milan Gino

Vlammenwerper

In de video die Pablo Lücker maakte, is te zien hoe hij zijn uitgeprinte Instafeed met een vlammenwerper verbrandt. Hij verzamelt de as en maakt daar verf van die hij gebruikt om het kunstwerk te maken. ‘Don’t let numbers define you’ is te koop als schilderij en non-fungible token (NFT). Een NFT is manier om eigenaarschap te koppelen aan digitale objecten, zoals een gifje dat Pablo maakte als onderdeel van het kunstwerk. De video is ook onderdeel van het project en een kunstwerk op zich. Deze is nu te zien op zijn nieuwe account @houseofpablolucker, waar hij binnenkort ook een ander groot project gaat delen. Het fysieke werk hangt in Pablo Lückers galerie aan de Keizersgracht.

Volgende creatieve stap

Pablo Lücker over deze ludieke actie: “Dit is voor mij een moment van reflectie. Ik laat als artiest te veel van de cijfers afhangen: het krijgen van meer volgers, het krijgen van meer likes. Daar wil ik in de toekomst anders mee omgaan. Kunst heeft als geen ander de kracht om mensen aan het denken te zetten. Ik vind het tijd voor een reset en een heroverweging van ons social media gebruik. Het lijkt gratis, maar we betalen met onze tijd. Dit is trouwens ook een sociaal experiment: wat gebeurt er als iemand na tien jaar een account met 143.000 volgers verwijdert en opnieuw begint? We gaan het zien! Ik ben in elk geval klaar voor de volgende creatieve stap als artiest. Het gaat me niet meer om de cijfers, maar om de kwaliteit.

©Milan Gino
©Milan Gino