JustDiggit en Tess Milne

Move over fundraiser, tijd voor de bundraiser

Graven om de aarde te vergroenen, Justdiggit heeft de afgelopen elf jaar bewezen dat het werkt. Met grote, halvemaanvormige kuilen – bunds – wordt regenwater geconcentreerd opgevangen en trekt het langzamer de grond in waardoor de aarde vruchtbaarder wordt en zaden beter kunnen ontkiemen. Om de komende tien jaar het Afrikaanse continent te kunnen vergroenen lanceert Justdiggit nu een variant op een fundraiser: de bundraiser.

Iedereen met een groen hart en een speciale persoonlijke reden, maar ook iedereen zonder speciale reden, kan vanaf nu zijn eigen bundraiser starten. Presentatrice Tess Milne geeft het goede voorbeeld en start vandaag haar eigen bundraiser met als doel driehondersd bunds, ook wel Earth Smiles genoemd. Justdiggit, vrij vertaald ‘graven maar!’, blaast uitgedroogde grond op het Afrikaanse continent nieuw leven in door gaten te graven. De gaten of ‘bunds’ vangen regenwater geconcentreerd op waardoor het langzamer de grond in verdwijnt en de bodem vruchtbaarder wordt. Eén bund kan wel 124 m2 vergroenen! Hoe meer bunds hoe beter dus. Daarom start de non-profit met bundraisers: een inzamelingsactie die iedereen kan starten, om zoveel mogelijk bunds op te halen en daarmee de aarde te vergroenen en af te koelen. Bekijk deze korte video om te zien hoe het werkt. 

Tess Milne’s bundraiser: win een NIU scooter 

Een bundraiser voor de 80ste verjaardag van je oma omdat ze verzot is op planten en bomen, of een bundraiser omdat je zin hebt om een sponsorloop in de wijk te houden en je je geen beter doel dan vergroening van de aarde kan indenken – het kan allemaal. Iedereen mag met (of zonder) zijn eigen reden een inzameling starten. Actrice Katja Herbers en auteur Wouter de Jong deden dat bijvoorbeeld eerder dit jaar in plaats van cadeaus voor hun verjaardag. Vandaag start ook Tess Milne een persoonlijke bundraiser. Haar doel is 300 bunds.  

‘Onze bodem is wat ons verbindt. Groen is wat de bodem gezond maakt. Als de aarde ongezond is dan zijn wij ook ongezond. Daarom start ik een bundraiser voor onze toekomst. Zodat we kunnen blijven genieten van deze magische planeet en dat het eten wat we uit de bodem halen voedend en levengevend is’

Tess Milne

Voor haar persoonlijke bundraiser sloeg Tess de handen ineen met e-scootermerk NIU: iedereen die haar bundraiser ondersteunt maakt kans om een elektrische scooter van het merk te winnen. Tess: ‘We moeten natuurlijk op héél veel gebieden vergroenen. Transport is er daar ook een van – ik rijd zelf ook elektrisch.’

Decade of Doing: in 2030 heel Afrika weer groen 

Bunds zijn niet de enige oplossing van Justdiggit om de aarde te herstellen. De organisatie brengt ieder jaar ook miljoenen bomen terug en mobiliseert Afrikaanse boeren in verschillende landen om op een laagdrempelige manier te starten met het regenereren van (landbouw)grond. Dat heeft de afgelopen 4 jaar tot ruim 60.000 hectare aan vergroende grond opgeleverd. Maar Justdiggit is nog lang niet klaar met vergroenen. Het ultieme doel is om met behulp van (mobiele) technologie en ijzersterke, wereldwijde communicatie de komende jaren héél het Afrikaanse continent te vergroenen en op die manier de aarde af te koelen. Met de bundraisers hopen ze mensen enthousiast te maken om op een speelse manier óók hun steentje bij te dragen.