De beste tennisser ter wereld

Wat je nog niet wist over Novak Djokovic

Tennishistorie is geschreven! Op 11 juni 2023 won Novak Djokovic Roland Garros en daarmee zijn 23e grandslamtitel. Hiermee is hij de meest succesvolle speler in de tennisgeschiedenis en de enige speler met de meeste grandslamtitels ooit. Met deze 23e titel, één meer dan Rafael Nadal, is de Serviër de eerste man die alle vier de grand slams minimaal drie keer heeft gewonnen. Lees hier wat je nog niet wist over de beste tennisser ter wereld!

Geboren in voormalig Joegoslavië

Novak Djokovic is geboren op 22 mei 1987 in Belgrado, nu de hoofdstad van Servië. De tennisser keert regelmatig terug naar zijn thuisland om de mensen uit zijn jeugd op te zoeken die hem destijds hebben geholpen zijn droom als tennisser waar te maken.

Eigen foundation

Omdat niet ieder kind in Servië toegang heeft tot onderwijs, heeft Djokovic samen met zijn vrouw de ‘Novak Djokovic Foundation’ opgericht. Met deze foundation willen zij het onderwijs in Servië verbeteren. De foundation bestaat al zestien jaar en heeft inmiddels al 53.691 kinderen geholpen, 2.237 leraren opgeleid en 55 scholen gebouwd en gerenoveerd.

Getraind door de coach van Monika Seles

In 1993 werd Djokovic gespot door de Joegoslavische tennisster Jelena Gencic. Zij complimenteerde de toen zesjarige tennisser als het grootste talent dat ze ooit had gezien sinds Monika Seles (ooit de beste tennisspeelster ter wereld). Ze trainde hem zes jaar lang. Toen Djokovic dertien jaar oud was, ging hij naar de Pilic Academy in München, Duitsland, om op een hoger niveau te tennissen. Hij was slechts veertien jaar oud toen zijn internationale carrière van start ging.

Jelena Gencic en Novak Djokovic
images.kurir.rs

Ambassadeur van Hublot

Sinds 2021 is Djokovic lid van de ‘Hublot Family’. Hij is voor het Zwitserse horlogemerk een symbool van professionalisme, sportiviteit en humaniteit. Hublot CEO Ricardo Guadalupe over de 23e grandslamtitel van Djokovic: ‘Gefeliciteerd Nole! Wat kunnen we zeggen! Je bent gewoon geweldig! Je bent een inspiratie, een bron van enorme vreugde, een leeuwenhart, de ultieme professional en een echte vriend. Elk jaar zet je jezelf naar nieuwe successen, waarbij je bewijst dat je echt de eerste bent, anders en uniek. Er is niemand zoals Nole! Namens iedereen van de Hublot familie onze hartelijke felicitaties met het verbreken van dit record en we wensen je alle succes toe terwijl jouw ongelooflijke reis verder gaat. Geniet van dit moment. Hublot houdt van Nole!’

ZIE OOK: HUBLOT LANCEERT EERSTE HORLOGE GEMAAKT VAN KOFFIE

Getrouwd met zijn jeugdliefde Jelena

Novak en Jelena ontmoette elkaar op de middelbare school. Op 10 juli 2014 trouwde het koppel in Montenegro.

Vader van twee kinderen

Novak en Jelena zijn trotse ouders van zoon Stefan (8) en dochter Tara (6).

Zijn zoon treedt in de voetsporen van zijn vader

De tennisser over zijn zoon: ‘Ik dwing hem niet om te tennissen. Dat heb ik nooit gedaan. Ik heb nooit gezegd dat hij dit moet doen, het is echt puur zijn eigen wens om de baan op te gaan. En dat vind ik natuurlijk geweldig!’

ZIE OOK: DIT IS WAAROM EEN GOEDE SPORTSCHOEN BELANGRIJK IS